Domů Pro Ženy Jak poznat a pít tequilu

Jak poznat a pít tequilu

0

Češi jsou vyznavači tradice i nových chutí. Proto se tequila stala oblíbeným pitím, které nechybí na žádné správné party. Málokdo ovšem umí tequilu opravdu ocenit. Módní vlna vyznává stále tequilu „zlatou“, která svou nevalnou úrovní zastiňuje tequily kvalitní. Jak poznat kvalitní mexickou tequilu? Ptejte se po konkrétní značce, studujte etikety a výrobce. Poznáte, že tequilu si lze vychutnat stejně tak jako dobrou whiskey.


 
Kvalitní tequila dokáže překvapit. Výběr je i u tohoto pití stejně důležitý jako u vína. Kdo si chce užít kvalitní požitek z chuti, jistě nesáhne po obyčejném „krabičáku“.

Tequila je skutečným mexickým národním pokladem a její výroba je přísně ošetřena tamním zákonem. Tequila může být vyráběna pouze v pěti oblastech Mexika v okolí města Tequila a pouze z rostliny zvané Agave Tequilana neboli Agave Weber Azul, která má optimální vlastnosti pro výrobu tohoto nápoje.

Po prvotním zpracování a vykvašení agáve v jedné z palíren, jako je například legendární Casa Herradura, jedna z nejstarších v Mexiku, se z kvasu vymačkaná šťáva až třikrát destiluje. Vzniká tzv. tuba, která se uloží ke zrání a teprve po odležení vzniká pravá průzračná a lahodná tequila blanco.

Tequila blanco, jinak také známá pod označením stříbrná, je vlastně základ všech druhů tequil a uložená je maximálně 60 dní. Konzumentovi nabízí tu nejčistší chuť a v Mexiku je neoblíbenější. Tato tequila má po dvojí destilaci květinové, bylinné a pepřové aroma, které je zakončeno sladkou chutí agáve.

Z tequily blanco, která je uložená 60 dní až 12 měsíců v dubových sudech, se po jejím zrání stane tequila reposado, která se vyznačuje medovou barvou a jemnější měkčí chutí. Pokud je tequila uložená v dubových sudech více než jeden rok, vzniká tequila s označením ańejo. Tequila má pak své jedinečné vlastnosti a vyváženou měkkou chuť, ve které jsou patrné stopy vanilky, skořice a koření. Ańejo tequila má tmavě medovou barvu a podává se výhradně v koňakových sklenkách.

Tyto tequily jsou vyrobeny ze 100% šťávy agáve, jsou nejkvalitnější a nesou si na svých etiketách specifické označení – 100 % de Agave, 100 % Puro de Agave, 100 % Blue Agave nebo 100 % Agave Azul. Vybrat kvalitní tequilu není proto tak obtížné, když se budete ptát na konkrétní značky. Pokud v nabídce zazní jméno jako El Jimador nebo Herradura, tak vám tequily zajistí chutný požitek z mexického národního pokladu.

Jak zjistit rychle kvalitu tequily?
Pro poznání dobré tequily sami Mexičané používají trik s bublinou. Perla nebo Concha (mušle) je bublina, která se po zatřepání lahví objeví na povrchu tequily. Uzavřete lahev, a obraťte ji vzhůru nohama. Měla by se objevit bublina, pokud se neobjeví, tequila s nejvyšší pravděpodobností není ze 100 % šťávy z agáve.

Dalším tipem pro vás ke zjištění kvality tequily je test ve skleničce. Kvalitní tequila nestéká po skle, ale přilne a zůstává na něm. Při letmén přičichnutí je cítit nasládlá chuť upečené agáve, při čichnutí shora alkohol a při čichnutí k protější stěně sklenky vůně dřeva. Kvalitní tequila by neměla štípat a pálit v hrdle nebo v nosu a neměly by vám po napití slzet oči.

Můžete také nalít trochu tequily do dlaní a důkladně promnout. Pokud vám ruce po odpaření alkoholu lepí, vězte, že váš nápoj byl dochucen a dobarven karamelem, rozhodně tedy není zrovna jedna z nejkvalitnějších.

Konzumaci alkoholu v Mexiku tradičně doprovází rčení: „Arriba – abajo – al centro – adentro!“ (Nahoru, dolů, doprostřed a dovnitř!)

BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version