Domů Rady a Návody Jak upéct nejlepší cheesecake

Jak upéct nejlepší cheesecake

0

Cheesecake doputoval do našich krajů z Ameriky, kde patří dlouhodobě k jedněm z nejoblíbenějších dezertů. A tak zatímco v Česku se servírují nadýchané buchty, Amerika peče cheesecake https://mlsnavarecka.cz/mini-cheesecake-rozplynou-se-na-jazyku/ z čerstvého sýra a vymýšlí variace receptů i postupy, které jsme my objevili teprve v době relativně nedávné.

 

Upéct správně cheesecake vyžaduje jistá pravidla, která zajistí, že tenhle sýrový dort bude úžasně vláčný a nadýchaný, upečený tak akorát, povrch nezhnědne ani nepopraská a prostředek se nepropadne.

Cheesecake se skládá ze dvou základních vrstev: sušenkového základu a směsi čerstvých sýrů. Sušenky se obvykle používají v kontrastní barvě (kakaové, čokoládové), na ně se vrství světlá sýrová směs. Ve výsledku dostanete na řezu barevnou kombinaci, která na dezertním talířku vypadá působivě.

Pro sýrový základ se originálním receptu používá sýr Philadelphia, našinci připravují cheesecake z mascarpone, tvarohu, přidávají zakysanou smetanu. Takový tvarohový dort má pokaždé trochu odlišnou chuť a strukturu, ale chutná vždy skvěle.

 

Jak správně upéct cheesecake? Postup, tipy, rady

  1. Při přípravě používejte vždy suroviny, které mají pokojovou teplotu. Jedná se především o sýr a vejce, které tvoří součást sýrové hmoty.
  2. Sýrovou směs nepřešlehejte! Vymíchejte ji buď ruční metlou nebo elektrickým mixérem, zapnutým na nižší otáčky, a to jen po dobu nezbytně nutnou, aby se ve směsi spojily všechny ingredience.
  3. Cheesecake miluje při pečení vlhké prostředí, proto se peče ve vodní lázni. V praxi to znamená, že dortovou formu obalíte alobalem (raději hned dvojitě), na dno formy navrstvíte sušenky, zalejete připravenou sýrovou směsí, a vložíte na plech s vyšším okrajem. V konvici připravíte horkou vodu, kterou opatrně nalejete na plech tak, aby dosahovala cca 2-3 cm výšky dortové formy.
  4. Dort se peče v rozpálené troubě. Zapněte elektrickou troubu na 150 °C, vložte do ní plech s dortem a prvních 15 minut neotvírejte. Pak teplotu o 10-15 °C stáhněte a pečte dalších 15-20 minut. Průběžně kontrolujte, aby povrch dortu nehnědl, případně jej zakryjte alobalem.
  5. Po půlhodině zkuste, zda je dort upečený. Zapomeňte na špejli. A jak poznáte, že je cheesecake upečený? Zkuste opatrně zahýbat plechem. Cheesecake by se měl uprostřed lehce chvět.
  6. Důležité! Po upečení nechte dort chladnout v troubě! Můžete otevřít dvířka na škvíru, ale cheesecake nechte uvnitř.
  7. Po hodině dort vyndejte z trouby a nechte zcela vychladnout při pokojové teplotě.
  8. Vychladlý dort nechte přes noc v lednici (obrňte se trpělivostí a neujídejte). V chladničce cheesecake krásně zpevní; mějte na paměti, že se připravuje z čerstvého sýra, a ten chladné prostředí pro skladování vyžaduje i po upečení.
  9. Druhý den dort ozdobte a podávejte. Zdobení cheesecake záleží na vaší chuti, tvarohový dort snese jakékoliv čerstvé ovoce, domácí karamel, želé na dorty, můžete jej potáhnout vrstvou čokolády nebo posypat oříšky. Anebo si jej vychutnejte čistý, jak je, bez jakékoliv přízdoby. Chutnat bude báječně.

BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version