Lísková jádra a vlašské ořechy

Date:

Ořechy jsou zásobárnou energie stejně jako ostatní semena. Už naši předci věděli, že ořechy jim dodají energii a důležité živiny. Především v zimních měsících sloužili jako zdroj tuků, bílkovin a cukrů.

I když v moderní době máme celoročně všeho dostatek, ořechy zůstávají stále nejdůležitější složkou různých energetických tyčinek, směsí se sušeným ovocem a müsli. V našich končinách jsou nejznámějšími druhy ořechů lísková jádra a vlašské ořechy.

Lísková jádra jsou v mleté formě velmi oblíbené u cukrářů jako součást různých těst především na vánoční cukroví, do ořechových krémů a náplní. Lísková jádra se doporučují konzumovat při zvýšené fyzické i psychické námaze, proto jsou vyhledávanou potravou hlavně u sportovců a studentů. Nejen díky prospěšnosti našemu zdraví jsou lískové ořechy oblíbené, můžeme jimi nahradit i klasické cukrovinky, například pokud si je dopřejeme máčené v čokoládě nebo v jogurtu.

Dalším druhem oblíbených ořechů jsou vlašáky. Jádra vlašských ořechů jsou nezbytná při pečení cukroví a jako doplněk slaných a sladkých jídel. Jejich konzumace se doporučuje při psychických problémech, při stresu, úzkostných stavech a podrážděnosti. Mají blahodárné účinky na lidský mozek a srdce. Mají nízký obsah cukru a vysokou energetickou hodnotu. Vlašské ořechy loupané by neměli chybět v žádné domácnosti.

Ať už zvolíte lísková jádra, jádra vlašských ořechů nebo exotičtější druhy oříšků jistě naleznete v kuchyni mnoho způsobů uplatnění a jejich konzumací dodáte tělu všechny potřebné živiny.

magazin

Nové příběhy

Další články autora
DOPORUČUJEME

Erotické pomůcky pracují pro vaši spokojenost. Které by vám doma neměly chybět?

Na trhu můžeme najít nejrůznější typy vybavení a zařízení,...

Dámské náramky z minerálů: Krása a energie v jednom

Dámské náramky z minerálů nejsou jen obyčejnými šperky. Jsou...

Co je růžovka, jaké jsou její příznaky – a jak ji léčit?

Po zdravé a krásné pokožce touží každá žena, ale...

Jak poznat a pít tequilu

Češi jsou vyznavači tradice i nových chutí. Proto se...