Ořechy jsou zásobárnou energie stejně jako ostatní semena. Už naši předci věděli, že ořechy jim dodají energii a důležité živiny. Především v zimních měsících sloužili jako zdroj tuků, bílkovin a cukrů.
I když v moderní době máme celoročně všeho dostatek, ořechy zůstávají stále nejdůležitější složkou různých energetických tyčinek, směsí se sušeným ovocem a müsli. V našich končinách jsou nejznámějšími druhy ořechů lísková jádra a vlašské ořechy.
Lísková jádra jsou v mleté formě velmi oblíbené u cukrářů jako součást různých těst především na vánoční cukroví, do ořechových krémů a náplní. Lísková jádra se doporučují konzumovat při zvýšené fyzické i psychické námaze, proto jsou vyhledávanou potravou hlavně u sportovců a studentů. Nejen díky prospěšnosti našemu zdraví jsou lískové ořechy oblíbené, můžeme jimi nahradit i klasické cukrovinky, například pokud si je dopřejeme máčené v čokoládě nebo v jogurtu.
Dalším druhem oblíbených ořechů jsou vlašáky. Jádra vlašských ořechů jsou nezbytná při pečení cukroví a jako doplněk slaných a sladkých jídel. Jejich konzumace se doporučuje při psychických problémech, při stresu, úzkostných stavech a podrážděnosti. Mají blahodárné účinky na lidský mozek a srdce. Mají nízký obsah cukru a vysokou energetickou hodnotu. Vlašské ořechy loupané by neměli chybět v žádné domácnosti.
Ať už zvolíte lísková jádra, jádra vlašských ořechů nebo exotičtější druhy oříšků jistě naleznete v kuchyni mnoho způsobů uplatnění a jejich konzumací dodáte tělu všechny potřebné živiny.