Domů Pro Ženy Minerální látky

Minerální látky

0

Minerální látky jsou v těle zastoupeny v nepatrném množství, jejich význam je však pro organizmus nepostradatelný. Jsou důležité například pro stavbu buněčných tkání, napomáhají udržovat stálý osmotický tlak tělesných tekutin, uplatňují se také při metabolických pochodech v lidském organismu a v neposlední řadě představují aktivátory některých enzymů a hormonů.

{openxad 1}

Nazýváme je také jako látky esenciální a to v důsledku toho, že si je tělo samo neumí vytvořit a je tak odkázáno na jejich přijímání potravou.

1) Vápník –Ca:

Patří mezi tzv. biogenní prvky, které jsou nezbytné pro všechny druhy živých organismů. Představuje hlavní stavební materiál kostí a zubů a také významnou složku všech svalů, proto  se významně podílí na svalové činnosti a umožňuje tak pohyb těla.
Nachází se v mléku a mléčných výrobcích, chlebu, ořechách a rybách, ovesných vločkách a semenech. Zastoupení má také v minerálních vodách.

2) Hořčík – Mg:
Hořčík se podílí na téměř všech procesech probíhajících v lidském organizmu. Působí např. jako antistresový, protialergický, antitoxický či protizánětlivý činitel. Dále ovlivňuje srdeční rytmus a nervový systém. Uvádí se také jako účinný  prostředek prevence akutního infarktu myokardu. Blahodárné účinky má také na premenstruační syndrom. Společně s vápníkem působí jako uklidňující prostředek.
Získáváme jej z máku, fazolí, ovesných vloček, sóji, lískových ořechů, sýrů, ryb a drůbeže, banánů, celozrnného pečiva, tmavé listové zeleniny.

3) Sodík – Na:
Sodík patří k látkám, které se v těle vyskytují ve větším množství, řadíme ho mezi tzv. makroelementy. Napomáhá udržovat správný osmotický tlak v buňkách a udržuje také stálou acido-bazickou rovnováhu v lidském organismu. Pokud je však v těle přítomen v nadměrném množství než je přirozené, působí zdravotní problémy, zvyšuje například krevní tlak.
Je obsažen v ovesných vločkách, rýži, kyselém zelí, celeru, houbách, žitném pečivu a rozinkách.

4) Draslík – K:
Je důležitý pro regulaci krevního tlaku a pulsu, zahajuje svalové stahy, spolu se sodíkem upravuje vodní hospodářství v těle, napomáhá také odstraňovat a odbourávat škodlivé látky a metabolické zplodiny z organismu.
Je obsažen ve většině potravin, například v paprice, sušených švestkách, rybízu, špenátu, bramborách, rozinkách, mandlích, vlašských ořechách, hrachu a bílých fazolích.

5) Železo – Fe:

Představuje jeden ze zcela nezbytných, ne-li nejdůležitějších prvků. Je totiž nezbytný pro tvorbu krevního barviva Hemoglobinu, který se nachází v červených krvinkách a váže na sebe kyslík, který transportuje do všech tkání organismů a umožňuje tak jejich okysličení.
Nachází se v pažitce, petrželi, pivních kvasinkách, játrech, brokolici, růžičkové kapustě, celozrnných výrobcích, srdci a slezině.

6) Zinek – Zn:
Představuje prvek, který je nezbytný jak pro všechny živočišné, tak i pro rostlinné organismy.
Je nezbytným prvkem pro správné formování kostí či fyziologický vývoj pohlavních orgánů. Uplatňuje se také při hojení ran, zranění a pooperačních zákroků. Je také důležitý pro správné fungování enzymatických systémů, například pro inzulínové.
Získáváme jej z kakaa, čočky, hrachu, fazolí, ořechů, ryb, hovězích jater, hub, semen dýní, pšeničných otrub a klíčků a tmavého masa.

7) Jód – I:
Je nepostradatelný pro funkci štítné žlázy, správný tělesný a duševní vývoj organismu.
Přijímáme jej například z masa, tresky, úhoře, makrely, dále z vajec, citrónu, špenátu, žampiónů, hrachu, višní a třešní.

8) Fluór – F:
Uplatňuje se zejména při mineralizaci kostí a zubní skloviny, pro kterou je nezbytným stavebním materiálem a chrání ji tak před zubním kazem a jejím dalším poškozením.
Nachází se v ovoci a zelenině, masu a vejcích.

9) Fosfor – P:
Je základním stavebním prvkem pro nukleové kyseliny, které představují nosiče genetických informací. Spolu s vápníkem tvoří základ kostí a zubů.
Je obsažen v mléku, mase, obilí, rybách a vejcích, luštěninách a obilninách.

10) Mangan – Mn:
V těle je zastoupen v nepatrném množství, je však pro organismus nepostradatelný a je proto nutné jej přijímat v potravě. Má vliv na metabolismus cukrů, při jeho nedostatku je tělo ohroženo metabolickým onemocnění Diabetem mellitem – Cukrovkou.
Nachází se ve špenátu, ořechách nebo hrášku.

11) Chrom – Cr:
Je nezbytný pro správný metabolismus tuků a cukrů. Stabilizuje hodnoty krevního cukru v krvi – hladinu glykémie a zároveň také tlumí chuť na sladké pochutiny.
Je obsažen ve třtinovém cukru, pivu a kvasnicích a také v lesních plodech.

12) Křemík – Si:
Tento prvek podporuje růst vlasů, zubů a nehtů. Také posiluje kosti. Má ochranný účinek na ochabování kůže a rozjasňuje oči. Pro své účinky bývá nazýván jako Minerál krásy. Důležitý je také pro přenos nervových impulsů.
Nachází se v rybách, medu, jablkách, pomerančích či v syrovém zelí.

 

BEZ KOMENTÁŘE

Exit mobile version