Minerální látky

Date:

Minerální látky jsou v těle zastoupeny v nepatrném množství, jejich význam je však pro organizmus nepostradatelný. Jsou důležité například pro stavbu buněčných tkání, napomáhají udržovat stálý osmotický tlak tělesných tekutin, uplatňují se také při metabolických pochodech v lidském organismu a v neposlední řadě představují aktivátory některých enzymů a hormonů.

{openxad 1}

Nazýváme je také jako látky esenciální a to v důsledku toho, že si je tělo samo neumí vytvořit a je tak odkázáno na jejich přijímání potravou.

1) Vápník –Ca:

Patří mezi tzv. biogenní prvky, které jsou nezbytné pro všechny druhy živých organismů. Představuje hlavní stavební materiál kostí a zubů a také významnou složku všech svalů, proto  se významně podílí na svalové činnosti a umožňuje tak pohyb těla.
Nachází se v mléku a mléčných výrobcích, chlebu, ořechách a rybách, ovesných vločkách a semenech. Zastoupení má také v minerálních vodách.

2) Hořčík – Mg:
Hořčík se podílí na téměř všech procesech probíhajících v lidském organizmu. Působí např. jako antistresový, protialergický, antitoxický či protizánětlivý činitel. Dále ovlivňuje srdeční rytmus a nervový systém. Uvádí se také jako účinný  prostředek prevence akutního infarktu myokardu. Blahodárné účinky má také na premenstruační syndrom. Společně s vápníkem působí jako uklidňující prostředek.
Získáváme jej z máku, fazolí, ovesných vloček, sóji, lískových ořechů, sýrů, ryb a drůbeže, banánů, celozrnného pečiva, tmavé listové zeleniny.

3) Sodík – Na:
Sodík patří k látkám, které se v těle vyskytují ve větším množství, řadíme ho mezi tzv. makroelementy. Napomáhá udržovat správný osmotický tlak v buňkách a udržuje také stálou acido-bazickou rovnováhu v lidském organismu. Pokud je však v těle přítomen v nadměrném množství než je přirozené, působí zdravotní problémy, zvyšuje například krevní tlak.
Je obsažen v ovesných vločkách, rýži, kyselém zelí, celeru, houbách, žitném pečivu a rozinkách.

4) Draslík – K:
Je důležitý pro regulaci krevního tlaku a pulsu, zahajuje svalové stahy, spolu se sodíkem upravuje vodní hospodářství v těle, napomáhá také odstraňovat a odbourávat škodlivé látky a metabolické zplodiny z organismu.
Je obsažen ve většině potravin, například v paprice, sušených švestkách, rybízu, špenátu, bramborách, rozinkách, mandlích, vlašských ořechách, hrachu a bílých fazolích.

5) Železo – Fe:

Představuje jeden ze zcela nezbytných, ne-li nejdůležitějších prvků. Je totiž nezbytný pro tvorbu krevního barviva Hemoglobinu, který se nachází v červených krvinkách a váže na sebe kyslík, který transportuje do všech tkání organismů a umožňuje tak jejich okysličení.
Nachází se v pažitce, petrželi, pivních kvasinkách, játrech, brokolici, růžičkové kapustě, celozrnných výrobcích, srdci a slezině.

6) Zinek – Zn:
Představuje prvek, který je nezbytný jak pro všechny živočišné, tak i pro rostlinné organismy.
Je nezbytným prvkem pro správné formování kostí či fyziologický vývoj pohlavních orgánů. Uplatňuje se také při hojení ran, zranění a pooperačních zákroků. Je také důležitý pro správné fungování enzymatických systémů, například pro inzulínové.
Získáváme jej z kakaa, čočky, hrachu, fazolí, ořechů, ryb, hovězích jater, hub, semen dýní, pšeničných otrub a klíčků a tmavého masa.

7) Jód – I:
Je nepostradatelný pro funkci štítné žlázy, správný tělesný a duševní vývoj organismu.
Přijímáme jej například z masa, tresky, úhoře, makrely, dále z vajec, citrónu, špenátu, žampiónů, hrachu, višní a třešní.

8) Fluór – F:
Uplatňuje se zejména při mineralizaci kostí a zubní skloviny, pro kterou je nezbytným stavebním materiálem a chrání ji tak před zubním kazem a jejím dalším poškozením.
Nachází se v ovoci a zelenině, masu a vejcích.

9) Fosfor – P:
Je základním stavebním prvkem pro nukleové kyseliny, které představují nosiče genetických informací. Spolu s vápníkem tvoří základ kostí a zubů.
Je obsažen v mléku, mase, obilí, rybách a vejcích, luštěninách a obilninách.

10) Mangan – Mn:
V těle je zastoupen v nepatrném množství, je však pro organismus nepostradatelný a je proto nutné jej přijímat v potravě. Má vliv na metabolismus cukrů, při jeho nedostatku je tělo ohroženo metabolickým onemocnění Diabetem mellitem – Cukrovkou.
Nachází se ve špenátu, ořechách nebo hrášku.

11) Chrom – Cr:
Je nezbytný pro správný metabolismus tuků a cukrů. Stabilizuje hodnoty krevního cukru v krvi – hladinu glykémie a zároveň také tlumí chuť na sladké pochutiny.
Je obsažen ve třtinovém cukru, pivu a kvasnicích a také v lesních plodech.

12) Křemík – Si:
Tento prvek podporuje růst vlasů, zubů a nehtů. Také posiluje kosti. Má ochranný účinek na ochabování kůže a rozjasňuje oči. Pro své účinky bývá nazýván jako Minerál krásy. Důležitý je také pro přenos nervových impulsů.
Nachází se v rybách, medu, jablkách, pomerančích či v syrovém zelí.

 

Předchozí článek
Další článek
magazin

Nové příběhy

Další články autora
DOPORUČUJEME

Erotické pomůcky pracují pro vaši spokojenost. Které by vám doma neměly chybět?

Na trhu můžeme najít nejrůznější typy vybavení a zařízení,...

Dámské náramky z minerálů: Krása a energie v jednom

Dámské náramky z minerálů nejsou jen obyčejnými šperky. Jsou...

Co je růžovka, jaké jsou její příznaky – a jak ji léčit?

Po zdravé a krásné pokožce touží každá žena, ale...

Jak poznat a pít tequilu

Češi jsou vyznavači tradice i nových chutí. Proto se...