Mléko a mléčné výrobky provází jídelníček lidí snad od nepaměti. Jsou totiž jeho nezaměnitelnou a nedílnou součástí, kterou naše tělo bez vyjímky potřebuje každý den. Každému z nás se jistě v první řadě vybaví, že představují zdroj vápníku, který potom slouží jako základní stavební jednotka pro kvalitní kosti či zuby.
To je samozřejmě pravda proti které nelze mít jedinou námitku nebo připomínku. Svým obsahem nám toho však nabízí ještě mnohem více. Z minerálních prvků můžeme jmenovat například hořčík, draslík, zinek, fosfor, sodík či chlór. Z vitamínů jsou to potom vitamíny skupiny B, A, D a C. Najdeme v něm však i kyselinu máselnou či cholesterol. Tyto všechny výživové parametry by pro nás měly být jasným argumentem a ukazatelem, proč je pro naše tělo mléko a výrobky z něj opravdu nepostradatelné. Stejně jako tyto vlastnosti je neméně důležité, aby jeho zpracování bylo precizní, kvalitní a bez zbytečné chemie. Z tohoto důvodu je dobré mít přehled o tom, od koho výrobky kupujeme, znát jejich sortiment a především jejich kvalitu a složení.
Jednou z velmi kvalitních a oblíbených mlékáren u nás představuje mlékárna v Jaroměřicích nad Rokytnou. Kromě mléka jako takového vyrábí také tradiční máslo, které se hodí jak pro studenou, tak i pro teplou kuchyni a na pečení. Dalšími jsou tradiční pomazánková másla, které si vás získají svoji smetanovou chutí, navíc neobsahují lepek ani chemické a konzervační látky. Kromě tradičního lahůdkového másla můžete vybírat s příchutí šunka-cibulka, pažitka, paprika-feferonka, křen, či česnek-cibulka. Velmi oblíbený je také kvalitní smetanový sýr Fénix, který se hodí svou jemností pro výrobu těch nejdelikátnějších pokrmů a jídel. Postupně se dostáváme k sortimentu sýrů, které jsou v jaroměřické mlékárně vyráběny již řadu let v tradičním tvaru podkovy z přírodních ingrediencí. Vybírat zde můžeme z Eidamu, jak krájeného, tak i v kostce a to z 30% nebo 45%, ale i z jeho uzené varianty. Oblíbený je také Zámecký plátkový sýr 45%, Kastelán s kořením, archivní sýr či Jaroměřický MIX. Opomenout nesmíme samozřejmě také tvarohy. Zde můžeme vybírat z tvrdých či měkkých variant a jemného či tučného tvarohu. Ani v těchto produktech však nenajdeme známky tzv. Éček či konzervantů a barviv. Všechny tyo výrobky jsou v jaroměřické mlékárně k dostání také ve variantě GASTRO, která umožňuje svým spotřebitelům nakoupit jejich oblíbené výrobky ve větších baleních.
Na závěr bychom neměli zapomenout zmínit, že tato tradiční mlékarna je v provozu již od roku 1937 a je pyšným držitelem certifikátů CEFF, KLASA a Regionální potravina. Neméně důležité jsou také ocenění ministerstva zemědělství za jejich archivní sýr, tučný tvaroh, měkký tvaroh, sýr Kastelán, smetanový sýr Fénix či pomazánková másla, konkrétně s příchutí paprika s feferonkou, pažitkou či šunka s osmaženou cibulkou. To, že tato mlékárna opravdu myslí na své spotřebitele na každém kroku dokazuje i fakt, že na svých webových stránkách nabízí ze svých produktů i širokou nabídku receptů a pochutin.