V kuchyni, kde pravidelně vaříme, ať už třeba jen o víkendu, se vždy snažíme udržovat co nejlepší čistotu. Ne vždy je však čas na skutečně důkladný úklid. Když už se k němu konečně dostanete, určitě jej chcete mít co nejrychleji hotový a udělat ho navíc opravdu pořádně. Máme pro vás 7 tipů, které vám usnadní úklid kuchyně!
Základ je mít praktickou kuchyňskou linku
Na úklid byste měli myslet už při výběru kuchyňské linky. Například kuchyně s polymerovou folií na povrchu se snadno otírají a vhodné prostředky na nich nezanechávají stopy. Pokud si tedy chcete usnadnit práci, kuchyň s polymerovým povrchem bude správná volba.
Nejlépe se uklízí kuchyně z nerezových materiálů, obvykle se jedná o školní, restaurační či hotelové kuchyně a obecně v gastronomii.
Na barvě kuchyně záleží
Myslete také na barevné provedení kuchyně. Ač se to může zdát překvapivé, na jednobarevné kuchyni v tmavším provedení se šmouhy skrývají hůře, než na bílé lakované kuchyni ve vysokém lesku. Praktické jsou také kuchyně s různobarevnými deskami, které skryjí jakoukoliv nečistotu.
Dodržujte pravidelnost základních činností
Aby byla kuchyň opravdu hygienicky nezávadná, měli byste dodržovat některé postupy. Vyklízejte pravidelně ledničku, myjte nádobí hned po jídle, otírejte sporák okamžitě po vaření a pravidelně měňte utěrku, hadry i houbičky. Právě tyto věci zabrání tomu, aby se ve vaší kuchyni množily bakterie.
Používejte vhodné čisticí prostředky
Základem pro každý pořádný úklid v kuchyni jsou kvalitní chemické úklidové prostředky. Pravidelnou údržbu možná děláte jen čistou vodou, pořádný úklid však bez vhodné chemie neuděláte. Například prostředky na základě nanotechnologií pomáhají povrch nejen vyčistit, ale také naimpregnovat, díky čemuž dokonale odpuzuje nečistoty a zůstává mnohem déle čistý. Tyto přípravky přeměňují neomyvatelné povrchy na omyvatelné. Jedním z nejčastějších míst kde se nečistoty drží jsou rohy, přechody a silikonem spárovaná místa.
Orientujte se na základě barevného kódování
Abyste vybrali skutečně vhodné čisticí prostředky, které jsou určeny přímo na úklid kuchyně, můžete se orientovat na základě barevného kódování, které používají výrobci kvalitní čisticí chemie. Pro úklid kuchyněk jsou určeny prostředky v zelené barvě, s nimiž můžete čistit jak kuchyňské linky, tak také mikrovlnné trouby, sporáky, sklokeramické desky, dřezy a další plochy, které jsou v úzkém styku s potravinami.
Při čistění nezapomínejte na digestoř
Kuchyň máte vycíděnou od sporáku po chladničku? Pak se ujistěte, že nezapomenete ani na digestoř. Do té vchází při vaření spousta nečistot, které se usazují na filtrech, a digestoř se postupně zanáší. Pokud nemáte moderní digestoř, kde je možné filtry pravidelně měnit, můžete je čas od času namočit do vody a malého množství mýdla nebo prostředku na nádobí. Zajistíte tak, že bude nadále dobře funkční a bude skvěle odpařovat.
Zdroj foto: https://www.sconto.cz/