Historie drog

Date:

V celé historii lidstva byly omamné drogy většinou prostředkem k tomu, aby měli jejich uživatelé přístup k rozšířenému poznání. Práce s nimi byla vyhrazena pouze domorodým šamanům a kouzelníkům (to se však netýkalo drog s povzbuzujícími účinky).

{openxad 1}

Užívání halucinogenních rostlin proto nebylo tím hlavním cílem a zkušený šaman dohlížel na každého, kdo je požil. Obřady po celém světě měly podobný průběh, ať se drogy užívali orálně, kouřili nebo šňupaly. Tyto rituály byly obvykle součástí domorodých náboženství a to umožňovalo, aby bylo užívání „svatých rostlin“ udržováno pod kontrolou.

Rostliny s halucinogenními a povzbudivými účinky hrály v dějinách lidstva důležitou roli. Jsou nedílnou součástí historie a kultury mnoha národů. Neméně důležité jsou i léčebné účinky mnoha z nich. Členové domorodých kmenů je chápali jako prostředek k tomu, aby se z nich stali lepší lidé. A právě tady je hranice jejich přínosu, do okamžiku, kdy jsou prostředkem k dosažení dalšího poznání, k získání nových informací.

Definice drogy a toxikomanie

Droga – v širokém slova smyslu surovina rostlinného nebo živočišného původu používaná k přípravě léků. Podle jiné definice je drogou jakákoliv substance, která když je vpravena do živého organismu, může změnit jednu nebo více jeho funkcí. Pojem „droga“ v sobě dnes zahrnuje více významů. V některých zemích je za drogu pokládáno každé léčivo, v přeneseném smyslu se pojmem droga označuje omamná látka, ať již přírodní nebo syntetická.

Droga, která se používá k jiným účelům než k léčení, např. v magii, v náboženství, při zneužívání toxikomany se označuje jako omamná droga. Může být jak z přírodního, tak i syntetického původu a musí splňovat dva následující předpoklady:

1. Ovlivňovat prožívání reality, tj. mít psychotropní efekt
2. Vyvolávat závislost

 

Toxikomanie – je drogová a léková závislost. Vzniká při ní psychická a fyziologická závislost na droze, která je často spojená s nutností zvyšovat její dávku, aby se dosáhlo stejného účinku. Bez drogy v těle vzniká abstinenční syndrom s řadou velice nepříjemných projevů, které toxikomana nutí drogu včas a za jakoukoliv cenu získat.

Jinou definicí toxikomanie je stav periodické nebo chronické intoxikace organismů, která škodí jedinci i společnosti a je vyvolána opakovaným užíváním drogy. Toxikomanie je charakterizována:

1. Přemáhajícím přáním či potřebou pokračovat v užívání drogy a získávat ji jakýmikoliv prostředky.
2. Tendencí zvyšovat dávky
3. Psychickou a někdy fyziologickou závislostí na účincích drogy

Předchozí článek
Další článek
magazin

Nové příběhy

Další články autora
DOPORUČUJEME

Je čas koupit si nové jízdní kolo pro sezonu 2024. Užijte si výhodné ceny 

Osamostatnili jste a kolo, které jste roky používali, jste...

Horoskopy na měsíc Květen

Přinášíme Vám měsíční horoskop na Květen 2023 z pohledu astrologie a...

Co je to Kratom (Mitragyna Speciosa) ?

Kratom je velmi stará a velmi mocná bylina, latinským...

Nenechte si přerůst dluhy přes hlavu. Oddlužení nemovitosti prodejem vás zachrání před exekutorem

Snadno vzniknou a velmi složitě se řeší. Takové jsou...