Bez hrníčku horného čaje k snídani si dokáže představit start do nového dne jen málokdo. Přesto většina z nás připravuje čaje z pytlíku. V čem se tyto pytlíkové čaje liší od těch sypaných a které bychom na svém stole měli vidět raději?
Porcované čaje, jak se oficiálně „pytlíkové“ čaje nazývají, mají nesporně výhodu v rychlejší přípravě a v nižší ceně. U těch nejlevnějších kousků se v supermarketu můžeme ve výsledku dostat až na cenu pod jednu korunu za jeden sáček. Svojí kvalitou se však nikdy sypaným čajům vyrovnat nemůžou.
Ovocné čaje v pytlících jsou pouze na jedno použití. Zároveň do pytlíčku vlastně nevidíte a nevíte, co všechno je ve směsi namleto. U nepoctivých výrobců může sáček obsahovat kromě drcených čajových lístků také semleté stonky čajovníku a další přísady, které v pravém čaji nemají co dělat.
Sypané čaje – výrazné aroma a chuť
Oproti tomu sypané čaje máte jako na dlani. Tyto čajové směsi obsahují celé čajové lístky, případně jejich velké části, k tomu také velké kousky ovoce, které po uvaření čaje lákají ke snězení. Navíc kvalitní sypaný čaj můžete přelít několikrát bez toho, aby se nějak výrazně změnila chuť nápoje.
Čemu však ani ten nejkvalitnější porcovaný ovocný čaj nemůže konkurovat, je velmi silná, výrazná a především přirozená vůně sypané čaje, které vás uchvátí pokaždé, když dózu se sypaným čajem otevřete.
Sypaný čaj pro speciální příležitosti
Jak už však bylo řečeno, za takovou kvalitu zaplatíte také o něco více. Sypaný čaj tedy neoceníte, připomíná-li vaše běžné ráno spíše sprint z postele do koupelny, do kuchyně a nakonec do práce. Příprava sypaného čaje vyžaduje čas a trpělivost. A odměnou je velice lahodná chuť.
I když tedy ráno porcovaný čaj za sypaný nevyměníte, pořiďte si několik různých druhů sypaného čaje do zásoby a připravte pro přátele odpočinkové odpoledne. Uspořádejte si doma čajový dýchánek nebo rovnou čajový obřad a vychutnejte si naplno chuť kvalitního čaje.